Craps ordlista – lär dig de viktigaste termerna

I Sverige är craps inte lika stort som i länder som till exempel USA. Det är fortfarande ett spel som är känt men det går inte att jämföra med vissa andra länder. Det innebär också att det är ganska få som har koll på termerna inom craps. Det i sin tur kan leda till viss tvekan när det kommer till att prova på att spela craps. För att hjälpa dig att komma igång att spela följer en kortare ordlista med de vanligaste termerna

Ordlista

Shooter: I craps är shootern den personen som kastar tärningarna. I spelet byter man shooter efter varje avslutad omgång.

Bones: Det är helt enkelt en annan benämning på tärningarna som används i spelet.

Dealer: Precis som i alla andra spel är det dealerns uppgift att ta emot insatser och generellt hålla koll över spelet.

Layout: Det är själva spelplanen som används.

Stickman: Det är den personen som har i uppgift att placera ut bets med hjälp av en pinne.

Boxman: Boxman är den person med yttersta ansvaret vid bordet och övervakar allt som sker. Oftast har denne fler uppgifter att sköta, förutom rollen som boxman.

Ralls: Ralls är det lilla hål, eller skåra, som finns i bordet där du som spelare kan låta dina marker ligga då du inte använder dem.

Ballerina special: En ballerina special är ett bet på att få ett par i tvåor.

Disk: I craps är disken något som underlättar för spelarna att se vilket nummer som blivit point. Den har en vit och en svart sida.

Ozzie: en Ozzie är när tärningarna landar på två fyror. Två andra benämningar för detta är Hard Eight och Harriet.

Press a Bet: Om du väljer press a bet är det bara att hålla tummarna att du vinner. Det är nämligen att dubbla på den befintliga insatsen.

Stort antal termer

Det finns mängder med termer inom craps. Det är kanske ett av det spel inom casinoverksamheten som har flest facktermer. Varje satsning och varje händelse har ett uttryck. Ett tips är att ropa aldrig sju eller seven, då lär du se många spelare lämna bordet. Alltså en viktig fackterm att känna till även om den inte ska användas då den betyder otur.