Satsa på craps

Craps är ett tärningsspel med en hel del regler och ett spelbord som vid första anblick kan uppfattas som rörigt. Det kan ta tid att greppa grunderna i craps, men låt det inte avskräcka dig från att prova. När du har satt dig in i spelet och dess insatsmöjligheter, kommer du upptäcka att craps är både spännande och dessutom ett av de mest sociala casinospelen, där alla får ett kast kring bordet!

 

Come out roll – spelstart


Come out roll är ett annat ord för spelstart. Det innebär kort och gott att den spelare som har uppdraget som kastare, så kallad "shooter", kastar tärningarna för första gången. Om tärningarnas sammanlagda summa visar 2, 3, 7, 11 eller 12 är omgången avslutad och nästa spelare på tur får uppdraget som shooter.

Om tärningarnas sammanlagda summa visar 4, 5, 6, 8, 9 eller 10, kallas detta kast för en "point". Shootern får då möjlighet att kasta tärningarna igen med målet att få point eller sju innan craps (2, 3, 12).


 
Satsningsmöjligheter inom craps


Det finns en rad olika satsningsmöjligheter inom craps. Det är med andra ord inte särskilt konstigt om det kan kännas svårt att få ett grepp om alla. Du behöver inte ha koll på alla varianter för att kunna underhållas av en spelomgång, men det kan däremot vara nyttigt att sätta sig in i de mest fördelaktiga insatsmöjligheterna och kunna spela efter dem. Exempelvis följande:

Pass bet: Vinst om tärningarna visar antingen 7 eller 11 när shootern kastat för Come out roll. Förlust om tärningarna visar craps (2, 3 eller 12). Shootern kastar tärningarna fram tills att 7, point eller craps kommer upp.
Don't pass bet:
Motsatsen till ovanstående. Vinst om tärningarna visar antingen 2 eller 3. Förlust om de visar 7 eller 11. Du behåller din insats om de visar 12.

Pass bet och Don't pass bet skulle man kunna kalla för de två huvudalternativen inom craps och innebär kort och gott att du spelar "med" eller "mot" omgångens shooter. Dessa alternativ innebär även en låg fördel för huset

Come bet:
Satsning efter att shootern lyckats få en point på en come out roll. Vinst om shooter slår 7 eller 11. Förlust om tärningarna visar craps.
Don't come bet: Motsatsen till ovanstående. Vinst om tärningarna visar craps. Förlust om tärningarna visar 7 eller 11. Du behåller din insats om de visar 12.
Field bet: Satsning på att summan av kastet blir 2, 3, 4, 9, 10, 11 eller 12.
Buy bet:
Satsning på att shootern slår en sjua innan 4, 6, 8, 9 eller 10.
Lay bet:
Satsning på att 4, 6, 8, 9 eller 10 visas innan shootern slagit en sjua.